Canviar el món

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Isaac Asimov deia que, «constatat que l’univers no és com ens pensàvem, la millor cosa que podem fer és canviar les nostres creences, ja que no podrem modificar l’univers».

Ambiciosos i optimistes, massa sovint hem cregut que, amb les nostres idees, amb les nostres paraules o les nostres accions, seríem capaços de canviar el món. Nosaltres ―vull dir cada u de nosaltres, individualment― no canviarem el món. Certament, el món és molt gran, com cantaven en Guillamino i en Pedrals a l’àlbum En/Doll. El món és una abstracció inabastable i tant pot fer referència a l’entorn que ens acull i a totes les espècies que l’habitem com a la societat humana en general o a una àrea geogràfica, a un temps concret o a una activitat en particular.

Vist això, i en nom de l’eficiència, potser seria millor centrar-nos a identificar les coses concretes que no ens agraden de nosaltres mateixos i del nostre entorn immediat i analitzar si podem fer algun gest per transformar-les, mal que ens sembli insignificant. Fent aquest exercici d’objectivitat, humilitat i coherència començarem a canviar la nostra actitud davant del món. I aleshores, probablement, el món ja haurà canviat una mica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s