Articles, Paratges

Mont-rebei és de tots

El congost de Mont-rebei és el pas natural del riu Noguera Ribagorçana que separa el Montsec d’Ares del Montsec de l’Estall a l’Aragó; un indret de gran bellesa paisatgística i de gran valor ecològic que s’ha mantingut pràcticament lliure de la intervenció humana, si descomptem el camí de ferradura que el 1924 va comunicar la vall d’Àger amb el Pont de Montanyana, actualment inundat, i el que la companyia ENHER va excavar a la roca el 1982 per damunt de la cota màxima de l’embassament de Canelles.

Ara, per segona vegada, la hidroelèctrica ENDESA prova de tirar endavant un projecte per construir una presa 15,75 Hm3 i una central de 6.900 KW de potència màxima a 800 metres al vessant nord del congost de Mont-rebei. El primer intent el va fer el 2006 i ja aleshores una sèrie d’entitats encapçalades per IPCENA i el Centre Excursionista de Lleida s’hi van oposar i el projecte va quedar aparcat, probablement a causa de la proximitat de les eleccions de 2006 (Parlament) i 2007 (municipals).

Més antigament, entre 1985 i 1987 la mateixa Generalitat de Catalunya va voler estendre el trajecte de l’Eix Occidental des de Tortosa fins a la Vall d’Aran, passant pel congost. La forta oposició popular va aconseguir aturar aquest projecte viari i, de retruc, va propiciar la declaració de diverses figures de protecció de l’espai.

El 1987 Mont-rebei va ser declarat Reserva Natural per a la conservació de la llúdriga. El 1992 es va incloure al Pla d’Espais d’Interès Natural. El 1999 va ser adquirit per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya amb l’objectiu de preservar-ne els valors naturals i de paisatge. El 2004 es va incorporar a la Xarxa Natura 2000 i fou declarat Zona d’Especial Protecció d’Aus per la Unió Europea. El 14 d’abril de 2005, va ser declarat Refugi de Fauna Salvatge i el Govern de la Generalitat va subscriure el compromís de declarar el Montsec com a Parc Natural. La zona també ha estat proposada com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Tot amb tot, ENDESA ho segueix intentant, segurament convençuda que en el moment que agafi la societat desprevinguda ho aconseguirà. La Confederación Hidrográfica del Ebro, organisme dependent del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, ha admès a tràmit el projecte de construcció de la presa i de la central (BOP Lleida núm. 44 de 05/03/2015) i s’estableixen 30 dies hàbils de termini (fins a mitjan abril) per a presentar al·legacions.

La plataforma Stop Presa de Mont-Rebei —impulsada per IPCENA, els centres excursionistes de Balaguer i Lleida, els Amics de la Muntanya de Tremp i els Amics del Montsec de Benavarri—, ha passat ara al davant amb un manifest d’oposició que pretén recollir firmes per aturar aquest despropòsit. Una infraestructura, sigui dit de passada, projectada sota la cobertura d’una legislació esbiaixada que castiga les energies renovables i l’autoconsum i vetlla pels interessos de les grans energètiques.

Mont-rebei és de tots i no podem permetre que el malmetin. Us convido a signar el manifest de la Plataforma.

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s