Articles

Notícies de la indigència literària

Recullo quatre notícies il·lustratives de la trista misèria que envolta l’ofici de l’escriptura i que han sorgit en els darrers quinze dies.

La primera es desprèn del titular «El 90% dels escriptors en llengua catalana no poden viure de la seva feina». La va fer pública l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i és el resultat de l’enquesta «Escriure en català: estat de la professionalització» que ens va fer arribar als socis fa uns mesos. Us imagineu que el 90% dels mecànics, dels metges, dels forners o dels diputats al Parlament haguessin d’exercir un altre ofici per guanyar-se la vida? Jo no, i mira que ho intento.

La segona notícia la va donar a conèixer el Gremi d’Editors de Catalunya el divendres passat: les vendes al sector editorial han caigut al voltant d’un 40% els darrers cinc anys. A poc que ens hi esforcem, en cinc anys més liquidem el 60% restant del negoci i ens oblidem del tema ja d’una vegada per sempre, no?…

La tercera nova és en realitat una contranotícia fake que ha circulat per twitter i facebook, i que van recollir alguns mitjans: tres encaputxats —un d’ells amb faldilla curta i sabates de taló— estavellen un Mini contra l’aparador de la Llibreria Calders de Barcelona i s’enduen tot de llibres en sacs i caixes. El suposat robatori va ser enregistrat per les càmeres de seguretat i els lladres es van permetre fins i tot el luxe de triar alguns títols del seu botí. Pispes d’alt standing cultural? Mercat negre? Màrqueting viral? Enriure’s de la misèria pròpia? L’humor sempre funciona.

La quarta és la campanya que ha endegat el Departament d’Ensenyament per fomentar la lectura entre els estudiants amb la publicació de «La piràmide de la lectura», que vol engrescar els nois a adquirir hàbits lectors periòdics. Un cartellet amb dibuixos idíl·lics i amb un QR —que això fa modern i tecnològic— enganxat al suro de l’aula i tatxan!… Campanya feta.

Segur que furgant, furgant trobaríem motius per a l’optimisme; potser la propera quinzena… A algú li interessa encara la literatura en aquest país més enllà dels mateixos llunàtics que ens entestem a seguir escrivint? I que consti que dic literatura i no dic llibres, que són aquelles totxos caríssims farcits de paraules que venen per sant Jordi a les paradetes de roses i que la resta de l’any es poden baixar gratis en pdf en algunes pàgines d’internet. Hola!… Hi ha algú per aquí?

(Article per a Nació Digital Lleida, 17/12/2014)

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s