Articles, Noms propis

Coses que només passen a Tàrrega

Tàrrega acull del 6 al 9 de setembre l’edició 2012 de FiraTàrrega, amb seixanta-set propostes i amb una superproducció dels britànics Wired Aerial Theatre com a espectacle inaugural, que convida a la reflexió sobre les conseqüències del canvi climàtic.

La Fira de Tàrrega no necessita presentació. La d’aquest any serà la 32a edició consecutiva de la cita referent de les arts escèniques del nostre país. La Fira té alguns defectes, lògicament; però ha tingut i segueix tenint moltes virtuts que decanten la balança clarament al seu favor. La seva sola existència demostra que una activitat cultural gestionada de manera eficaç és un excel·lent dinamitzador dels engranatges econòmics, no només per al sector implicat, sinó també per al territori que l’acull. Demostra que la descentralització en aquest país és només una qüestió de voluntat i de convenciment polítics. Demostra que un projecte seriós i sostingut en el temps pot obtenir un clar reconeixement internacional i posar en el mapamundi una petita (poc més de 17.000 habitants) ciutat de comarques. Demostra que les polítiques culturals poden recolzar en projectes solvents bastits des de la perifèria, que es volen necessaris per al sector, imprescindibles fins i tot en moments com l’actual en què la internacionalització pot garantir la supervivència de molts projectes artístics de casa nostra.

La Fira va néixer l’any 1981 en un context sociocultural molt determinat de recuperació del carrer com a espai per a l’expressió cultural i, lluny d’acomodar-se en l’autocomplaença d’una convocatòria informal, festiva i exitosa, s’ha anat reinventant periòdicament, al ritme dels temps canviants, dels projectes que s’han gestat i gestionat des dels successius equips organitzatius i a tenor de les necessitats i demandes del sector professional que hi està implicat.

En l’actualitat la Fira és, sobretot, un gran mercat internacional d’arts escèniques que té lloc el segon cap de setmana de setembre, però a la vegada és una plataforma de suport, formació, acompanyament i projecció per als creadors escènics del nostre país, especialment els que estan més centrats en les arts de carrer; és també un espai de trobada i d’intercanvi per als programadors d’arts escèniques d’arreu del món i un nucli aglutinador per a propostes de producció internacionals. Un treball vocacional que es realitza al llarg de tot l’any i que es concreta amb línies d’actuació com el programa de Suport a la Creació que facilita la presència a Tàrrega de companyies residents que utilitzen la ciutat com a espai per fer realitat les seves produccions i com a camp de proves per als espectacles molts dels quals s’acabaran estrenant en el marc de la Fira.

La programació de FiraTàrrega 2012

Més enllà de les retallades pressupostàries de rigor, la d’aquest any serà una edició que vol preservar les seves directrius bàsiques, orientades a propostes lligades a les arts de carrer, que tenen una voluntat de diàleg amb els espais públics on estan ubicades, a propostes pensades per a espais no-convencionals i a produccions que busquen nous llenguatges escènics sense prejudici de gènere. Una oferta que singularitza FiraTàrrega com un espai on conèixer un bon catàleg de peces úniques que difícilment aterraran en molts quilòmetres a la rodona.

Entre el seguit de produccions internacionals, a més de l’espectacle inaugural As the world tipped que es podrà veure el 6 de setembre a les 21:30h, destaca Bring the ice, un cabaret de circ de carrer fruit de la coproducció de FiraTàrrega amb el centre de creació circense suec Subtopia i emmarcada dins el Focus Nòrdic que implicarà també la presència a Tàrrega d’una delegació de professionals escandinaus que oferiran una panoràmica de les arts escèniques nòrdiques als programadors acreditats. L’espectacle De plaga cordis dels italians Un’ottima lettera, explora la relació entre l’home i l’espai circumdant i s’ha gestat dins el projecte europeu TransAC-Meridians que encapçala FiraTàrrega. El site specific Zweep de la companyia holandesa Schweigman& liderada per Boukje Schweigman s’inspira en l’ús del fuet i en les arts del txi-kung i el kung-fu i combina la força i la ritualitat amb la sensibilitat poètica. O també Kiss & Cry dels belgues Charleroi Danses, una performance coreogràfica única realitzada amb el moviment de les mans.

Entre la nòmina de propostes de casa nostra destaquen les coreografies de Pere Faura, Marta Carrasco, Claire, Senza Tempo o Roser López Espinosa, entre altres; el recorregut dramatúrgic al món fabril del segle XX que Josep Rodri fa amb el seu Ferro colat; la màgia visual dels Insectotròpics que amb la seva Caputxeta galàctica fusionen la pintura, la música, el vídeo i les arts escèniques; els joveníssims GUP amb la seva proposta acrobàtica urbana de parkour; els Escarlata Circus amb el seu Pugilatus; Los Galindos amb la seva Maiurta; la instal·lació Pantalla botànica dels Ferroluar que utilitza la robòtica per fer una intervenció en el paisatge urbà; i així fins a un total de 67 propostes molt atractives, moltes de les quals es podran veure per primer cop al nostre país.

Ens trobem davant d’una nova convocatòria d’aquest clàssic contemporani de la cultura tardoestival de les terres de Ponent. L’última cita abans d’entrar en el calendari tardoral de retorn a la rutina i a la quotidianitat, dos atributs que no figuren en el diccionari targarí, perquè a FiraTàrrega tot pot ser especial, diferent, únic i inoblidable. Perquè hi ha coses que només passen a Tàrrega. (Article per a Núvol.com, agost de 2012)

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s