General, Noms propis

Exercicis d’estil

Aquests dies ha sortit la notícia que l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís acaba de publicar a La Magrana el seu nou llibre Xocolata desfeta. Exercicis d’espill, on escriu 123 versions del mateix relat. Un exercici literari basat en els Exercicis d’estil (Quaderns Crema, 1989) que Raymond Queneau va publicar el 1947. Els qui m’aneu seguint habitualment sabreu que el mes de novembre passat vaig rebre el Premi Lleida de Narrativa 2009 pel projecte A que no! 99 exercicis d’estil, en el qual estic treballant actualment i que també té el propòsit de trobar 99 versions de la mateixa història. Una feliç coincidència, que redobla el meu interès i el meu repte per portar la meva col·lecció de relats a bon port. Val a dir que, fins al moment, a més del llibre de Joan-Lluís Lluís, tinc constància de dues altres aventures literàries homologables, com són el volum Quaranta-sis contes i un gelat (Onada Edicions, 2005) del castellonenc Vicent Marçà i el volum Com dir-li adéu de l’escriptora francesa Cécile Slanka (Proa, 2008).

Anuncis
Estàndard

7 thoughts on “Exercicis d’estil

 1. SM ha dit:

  >Com els centenars d'estils possibles, també hi ha centenars de maneres de fer-los. Cada autor aporta un angle diferent a l'exercici. Esperem el teu!

  M'agrada

 2. Adrià Pujol Cruells ha dit:

  >Hola! Hi hi ha el meu "Quin Déu Enamora", guanyador del Premi de Literatura Experimental d'Olot 2003, amb 11 variacions. Som més que un club!

  M'agrada

 3. Eduard Ribera ha dit:

  >El de Joan-Lluís Lluís és en efecte un treball minuciós i sovint brillant, tant literàriament com lingüísticament, que deixa el llistó molt amunt. El de Marçà és molt interessant sobretot pensant en el public escolar. El de Cécile Slanka es queda una mica curt pel meu gust. HI ha també Quin déu enamora, d'Adrià Pujol, que encara no he llegit. I després hi ha és clar el que estic escrivint jo mateix, A que no! 99 exercicis d'estil. En les arts ser original és sovint molt difícil, però això no treu mèrit als esforços i a les aportacions individuals. Salut, Carles.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.