Música, Noms propis

Bloc de lírica dura

La setmana passada em vaig comprar el disc que acaba de publicar Víctor Bocanegra: Bloc de lírica dura (Agartha Music, 2005). Hem hagut d’esperar 18 anys per tenir a les mans el segon treball d’aquest immens artista de la música del nostre país. El primer (Bocanegra: U) passa per ser un dels millors discos que hi ha hagut mai en la música rock catalana (afortunadament sortirà reeditat en CD la propera tardor) i no té res a veure amb la col·lecció d’engendres musicals que sota la desafortunada denominació de rock català i amb l’objectiu d’idiotitzar els consumidors adolescents han mediocritzat el mercat musical durant dues dècades.

En aquest nou treball, Víctor Bocanegra homenatja el seu company de viatge Pep Sales (autor de les lletres de totes les cançons), com també ho va fer al seu dia Albert Pla. Les lletres de Sales són un recorregut a cavall per la vida d’aquest artista (1954-1994), potser de vegades excessivament il·luminades però que, de la mà de Víctor Bocanegra, prenen una dimensió nova i són enriquides a base de matisos i remarques que les fan plenament intel·ligibles i lúdiques. Un treball madur i fresc a la vegada, inclassificable pel que fa a gèneres i amb una gran amplitud de mires (blues, rock, new orleans…). Qui hi vulgui trobar referents que pensi en noms com Randy Newman, Ben Sidran, Steely Dan, Harry Connick Jr… i potser l’encertarà.

No vull acabar sense una reflexió. No és just que en aquest país la indústria no faci costat a artistes com Víctor Bocanegra (o molts d’altres: Juan Perro, Joan Bibiloni, Enric Hernáez…) i els seus treballs passin inadvertits. A França, sense anar més lluny,tindrien l’admiració i el respecte majoritaris que es mereixen. A falta d’això aquí ens dediquem a engreixar cantaires ineptes que no tenen res a dir musicalment parlant.

I per acabar: compreu discos, per la mort de déu; no els copieu. No doneu arguments a les discogràfiques per restringir el seu suport a la comercialitat més indigna que ofèn les nostres refinades i cultivades orelles.

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s