Ficcions, Oficis específics

Problema de continència

L’Uhac surt de la caverna de bon matí, tot just quan el sol ha remuntat l’horitzó llunyà. No ha volgut despertar la Beú, que anit es trobava malament. Li tornava a tocar de perdre sang i es doblegava de mal de ventre.

Han caminat durant set jornades d’ençà que van decidir abandonar el comú de Lanós. No hi podien viure més en aquell assentament perquè tenien massa problemes de convivència: els xiscles i ganyols que fan tots dos cada vegada que s’acoblen molestaven la resta de pobladors. Van fer un consell general i es va decidir que tenien dues opcions: deixar de molestar els habitants del poblat o bé abandonar el comú. Així que, òbviament, van agafar els trastes imprescindibles —dues destrals, un calze ceràmic, una torxa encesa, una pell de dinoteri i alguns queviures— i van iniciar la seva marxa a través del boscatge.

Mentre talla una branca no massa gruixuda per a fabricar-se una llança, l’Uhac pensa que aquesta cova és un bon lloc per a viure. Quan la Beú es recuperi començaran a treballar per a fer-se paranys, recipients i armes que els siguin útils per a caçar, pescar, menjar i defensar-se dels saures, llops i falcònids. Sembla un bon paratge, aquest. Un rierol proper i arbres i plantes que no havia vist mai fins ara. Amb la nova llança a la mà, l’Uhac es perd silenciosament a través dels arbres, a la recerca d’alguna cosa comestible que els serveixi d’aliment.

La Beú es desperta i s’adona que l’Uhac no hi és. Ja no es troba tan malament com la nit passada. S’aixeca i surt a l’exterior. Pensa que l’Uhac deu haver sortit a caçar alguna bestiola per a menjar. Entretant, recull algunes branques seques del terra i revifa la foguera. Sent un soroll que s’atansa: és l’Uhac que reapareix corrent, amb una espècie de cabra al coll. Ha aconseguit encalçar-la viva i li ha lligat les potes.

L’aire els fa arribar la sentor de la pluja propera i l’Uhac i la Beú decideixen refugiar-se a la cova. Recullen les destrals, el calze i la cabra. Han de fabricar torxes, perquè si la pluja cau durant tot el dia, no podran sortir i hauran d’aprofitar per a treballar amb la llum que es puguin procurar ells mateixos. Una vegada a dins, la Beú comença a rebossar una branca amb herbes i resina. L’Uhac afila la destral amb una pedra per a sacrificar la cabra. L’agafa i li talla el coll d’un cop sec i, acte seguit, l’obre en canal i en treu les vísceres. L’Uhac es menja el cor. Ofereix el fetge a la Beú, que no s’hi nega. Els dos queden amb les mans i la cara plens de la sang de l’animal.

La Beú es passa les mans pel ventre i els pits deixant-hi el rastre vermellós. És el seu ritual particular de la fecunditat. L’Uhac ho veu i, mentre s’agafa fortament el membre i entona uns esgarips indesxifrables, inicia una mena de dansa, girant en espiral al voltant de la Beú, fins a arrambar-se-la. S’acoblen. De seguida, la Beú i l’Uhac comencen a gemegar i aviat no poden evitar els crits que, amplificats per la concavitat acústica de la cova, se senten ressonar a través del boscatge. Enduts per la passió fornicatòria, no són conscients que han atret l’atenció d’un ramat de llops salvatges i famolencs que rondaven per aquell paratge, que ara entren a la cova i els ataquen sense que ni tan sols tinguin temps per a desaparellar-se.

(Conte publicat al volum Oficis específics, 1996)

Anuncis
Estàndard

One thought on “Problema de continència

  1. Primer de tot, felicitats pels teus llibres i pels premis. No n’he llegit cap, però ja els buscaré. És que l’altre dia vaig tafanejar una mica per la “casa” de l’Eduard Ribera, perquè realment m’agrada molt com escrius i què escrius.
    El conte d’avui em recorda molt els llibres de la Jean M. Auel que em van apassionar fa un parell d’anys: Els fills de la Terra (El clan de l’ós de les cavernes, Els refugis de pedra, La vall dels cavalls, etc.). Si t’interessa aquest tema (novel·lar la vida de fa 25.000, 30.000 o 40.000 anys), t’agradarien. O potser ja els coneixes.
    Aquest conte d’avui el trobo senzillament fantàstic.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s