Articles

Paraules

[Text publicat al setmanari Noguera Magazín, núm. 1, octubre 2003]

Redactar consisteix a encadenar paraules una darrere l’altra atenent una sèrie de pautes ortogràfiques, gramaticals, sintàctiques, lògiques i discursives per tal de transmetre un fet, una notícia, una idea… Aquesta obvietat ens permet una reflexió molt més àmplia i profunda. Un dels factors principals que ha permès evolucionar espectacularment l’espècie humana i distingir-se de la resta d’espècies animals ha estat justament la capacitat de comunicar-se més enllà dels instints primaris, primer oralment i després per escrit. La paraula, el llenguatge ha estat i continua sent l’instrument principal de relació entre les persones i la porta d’accés al coneixement.

Senzillament, la comunicació ens fa persones, ens permet transcendir a una nova dimensió més completa, més humana. Per això no ha de deixar d’alegrar-nos el naixement d’un nou mitjà de comunicació, aquest Noguera Magazín que teniu a les mans, que apareix amb la voluntat d’atansar-vos la realitat local i comarcal amb una periodicitat setmanal.

Permeteu-me que manifesti dos desitjos. El primer és que Noguera Magazín esdevingui un mitjà objectiu, veraç, independent i crític amb la realitat, perquè només des de l’objectivitat, la veracitat, la independència i la crítica és possible avançar cap a una societat més justa, més tolerant i més oberta. El segon desig és que aquest setmanari sigui una veritable font d’informació i de coneixement i que no es deixi pervertir pels qui utilitzen el llenguatge demagògicament, a l’estil dels antics venedors de pocions miraculoses i dels venedors de fum que tan sovint veiem i sentim en els grans mitjans audiovisuals.

El segle XXI és un segle de canvis fonamentals, no només en la ciència i la tecnologia, sinó també en el terreny social i polític. Sense adonar-nos-en estem transformant la societat a una velocitat vertiginosa i en el camí, com és natural, sorgeixen reptes, dubtes, conflictes, pors i paradoxes. Si Noguera Magazín vol esdevenir un veritable mitjà de comunicació, haurà de reflectir aquests reptes, dubtes, conflictes, pors i paradoxes. Només així podrà dir que ha quallat i que la societat l’ha fet seu. Espero que així sigui. (16/10/2003)

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s